1 av 3
Det omtalade citatet av Sara Lidman får stanna kvar. På marken syns tejpen som tidigare täckte citatet. Foto: Maria Ågren/ SR.
2 av 3
Lennart Holmlund, Foto: Tommy Engman/SR.
3 av 3
Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå. Foto Tommy Engman/SR.
Umeå

Omtalat citat blir kvar

1:20 min

Idag flyttade debatten om Sara Lidman-citatet i den nya gångtunneln in på Umeå kommunfullmäktige. Det var moderaternas Anders Ågren ville ha svar från socialdemokraten Lennart Holmlund om hanteringen av citatet och tunnelns framtid. Och Lennart Holmlund gav klara besked: Tunneln blir kvar som den är.

– Det här var ju klart redan när man hade invigt att det här skall vara kvar, för en av frågorna var ju om man var beredd att låta det vara kvar, och det har jag tyckt hela tiden. Nu är det invigt och det är som det är.

"Skriv något på väggen så att andra får veta hur du har det"

Så lyder det omdebatterade citatet av Sara Lidman som alltså blir kvar på sin plats i den nya gångtunneln under järnvägen i Umeå. Det moderata kommunalråd Anders Ågren, som tog upp frågan på kommunfullmäktige idag, var nöjd med Lennart Holmlunds svar. Och han hoppas att kommunen ska ta lärdom av den senaste veckans debatt.

– Det här har pågått i två års tid tydligen, och då upptäcker man dagen innan att vissa tycker att det är ett olämpligt citat och springer och tejpar över det. Det är ju naturligtvis pinsamt och inte bra. Förhoppningsvis blir det här sista gången vi upplever något liknande.

Det var efter att socialdemokraten Hans Lindberg innan invigningen tejpat över citatet som debatten blossade upp. Men Lennart Holmlund tycker att anklagelserna om censur är överdrivna.

– Jag har svårt att se att det är censur, eftersom citatet inte var övertäckt vid invigningen.

Men tanken var väl att det skulle vara övertäckt?

– Nej det vet jag inte, det har jag ingen aning om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista