Fredrika skola. Foto: Nina Eriksén/Sveriges Radio.
Fredrika

Oro inför Fredrikas framtid

1:38 min

I kväll avgörs framtiden för skolan och äldreboendet i Fredrika. Politikerna i Åsele kommunfullmäktige skall bland annat fatta beslut om nästa års budget, och där ingår besparingar för barn och utbildning och socialtjänsten. Kerstin Hamberg-Bergholm driver ett företag i Fredrika och har tre barn i skolan. Hon är bekymrad över Fredrikas framtid.

– Jag funderar på att sätta ut en kontaktannons imorgon, när de har tagit beslutet. om det  är någon kommun som är intresserad av ett företag som ligger bra till i både tillväxt och ekonomi.

Skolan i Fredrika är en liten skola och förslaget innebär att 11 elever i årskurs 7-9 flyttas från Fredrika till Åsele och enligt en tjänstemannautredning skulle det här ge en besparing på cirka 2 miljoner kronor.

Men Kerstin Hamberg Bergholm menar att dom här siffrorna inte stämmer.

– Den besparingen har vi suttit och räknat på, och de verkliga siffrorna visar ju att det kanske blir en besparing på 300 000.

Väljer eleverna från Fredrika skolan i Bjurholm så blir det en kostnad för Åsele kommun. Ett annat sparförslag är att göra om äldreboendet Duvan från särskilt boende till ett trygghetsboende med hemtjänst. Och på sikt kommer kommunens äldre som behöver extra resurser att erbjudas plats i Åsele. Peter Lindström är socialdemokrat och kommunalråd i Åsele.

– Det är ju för att samordna äldreomsorgen, och få en så bra och kvalitativ äldreomsorg som möjligt. Det här är en kommun som är i en fruktansvärt dålig ekonomisk sits. Vi skall leverera en verksamhet som är bra, men vi måste också se över att den är kostnadseffektiv.

Men Kerstin Hamberg-Bergholm tror inte att ekonomiska besparingar är en hållbar lösning. För att få bukt med problemen måste man kika på hur man kan få fler att flytta till Fredrika, menar hon.

- Kommunen måste ju vända det här och få en befolkningsinflyttning. Att spara varje år  och skära ner på verksamheter som kommer att leda till att folk flyttar ut ifrån kommunen, det leder ju bara till att man får mindre pengar för varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista