Hotellet i Ammarnäs, Foto: Åza Meijer/SR.
Publiktips

Mobilerna havererar när turisterna kommer

1:41 min

När turisterna kommer till byn blir det problem med att både tanka och ta betalt. Företagare i Ammarnäs har tröttnat på problemen med mobiltelefonin och har vänt sig både landshövdingen och regeringen i frågan. Bodil Vollan som driver värdshuset i Ammarnäs berättar att allt havererar när turisterna kommer.

– Vedervärdigt, urdåligt. Så fort det kommer besökare till byn så slås det ut i stort sett alltihop. Det går inte att använda telefoner, kortdragare och brandlarmet går igång, säger Bodil Vollan.

När mobilnätet överlastas är inte bara att ringa som blir svårt i Ammarnäs. Det går inte att tanka på macken eftersom automaterna går på det mobila nätet och Bodil Vollan och dom andra företagarna kan inte ta betalt eftersom också kortläsarna går på det mobila nätet.

Efter stora problem i påskas skrev över 20 företagare på orten under ett brev till såväl Näringsdepartementet, Landshövdingen och Telia. Men Telia har iallafall just nu inga planer på att bygga ut kapaciteten i Ammarnäs.

Telia anpassar kapaciteten efter hur mycket nätet används normalt sett. På stora turistorter satsar man mer men om det bara är högt tryck under kortare tider lönar det sig inte att bygga ut, säger informationschefen Hans G Larsson.

– Vi kan inte ha en kapacitet som är byggd för kortare tider, säger Hans G Larsson.

Varför inte?

– Det är ju en fråga om ekonomiska förhållanden. Ska vi satsa pengar i nätet så vill vi ju ha tillbaka dem, säger Hans G Larsson.

I Tjulträskdalen i Ammarnäs är det ännu svårare att få mobilerna att fungera ordentligt. Anita Nilsson som hyr ut stugor där säger att de knappt har någon täckning alls. På Länsstyrelsen är man väl medvetna om problemen med telefonin i länet och driver frågan på olika sätt. Men i Ammarnäs undrar Bodil Vollan hur det ska bli i jul.

– Då blir det mycket folk och tack och lov för det, men det blir stora problem för oss som ska försöka hålla igång verksamheterna, säger Bodil Vollan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista