Sverker Olofsson pratade telefoniproblem hos Västerbotten Direkt. Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio.
Telefonproblemen

"Operatörerna skiter i områden med få kunder"

Sverker Olofsson om telefoniproblemen i länet
4:15 min

Telefonoperatörerna struntar i glesbygden – och politikerna är för slappa när det gäller att driva frågan om fungerande telefoni. Det menar journalisten Sverker Olofsson.

– Jag vet att det är vansinnigt lätt att skylla på politikerna. Men det är de som har redskapet i sin hand att göra något åt det, säger han. 

Dålig mobiltäckning, överbelastade nät och fast telefoni som tas bort  – många västerbottningar har problem med telefonin, både i inlandet och vid kusten. 

Inte okej, enligt Sverker Olofsson. 

 – Ett modernt samhälle kräver fungerande kommunikationer. Egentligen funkar inte samhället om man inte har ett täckande mobilsystem, säger Olofsson.

Vännäsjournalisten vill se politiska ingripanden för att lösa telefonproblemen.

 – Vi kanske måste inse att operatörerna skiter egentligen i de här områdena med få kunder.  Vi kan också konstatera att den fria konkurrensen löser inte problemen. Och då måste man väl kunna säga att vi måste få politiska ingripanden då man går in och lagstiftar helt enkelt, att se till att det ska investeras. Man kanske ska styra ut det som funkar sämst och istället satsa på det som funkar bättre. 

– Jag vet att det är vansinnigt lätt att skylla på politikerna. Men det är de som har redskapet i sin hand att göra något åt det, säger han. 

Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se

Gerhard Stenlund
gerhard.stenlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".