Trä - framtiden om du frågar Vinova. Foto: Fredrik Sandberg/ SR.
Skellefteå

Vill se mer trä i byggsektorn

"Satsar på att bygga nätverk"
1:33 min

Nu ska trä bli vanligare i byggsektorn. Det hoppas i alla fall statliga Vinova, som har gett Träcentrum Norr 600 000 för att öka användningen av träprodukter inom byggsektorn. Nu sätter man hoppet till forskning och teknikutveckling.  

Målet är att koppla forskning och teknikutveckling till konkreta industriprodukter och i första hand handlar det om träbroar, berättar Mats Ekevad som arbetar på Luleå tekniska Universitet i Skellefteå.

– Vi ska satsa pengarna på att bygga upp nätverk kring det här med kunskap kring hur man konstruerar och marknadsför träbroar ute i världen, och ta reda på de hinder som finns där, så att vi kan överkomma dem. Då kan man öka användningen av träbroar. Man tycker att alltid har byggt i betong och stål, och då tvekar man kanske inför trä och det finns regler och normer som kanske försvårar användningen av trä litegrann.

Trä har länge varit missgynnat inom byggsektorn och det beror mycket på regelverk som brand och hållfastighetskrav. Men nu tillåts både höga hus och långa broar i trä. Dom företag som är med i det här utvecklingsarbetet är Martinssons i Byggsiljum och Moälven Töreboda.

Båda bygger och levererar träbroar. Peter Jacobsson jobbar med utveckling av Träbroar hos Martinssons.

– Det finns en större acceptans nu. Nu börjar det ritas in träbroar redan på förslagsstadiet. Vi får nog ha lite tålamod, det är en traditionsförändring och det får ta lite tid.

Martinssons utvecklar just nu en bro som klarar Järnvägstrafik.

– Vi ser det som fullt möjligt tekniskt. Det vi gör nu är att försöka utvärdera den ekonomiska konkurrenskraften tillsammans med trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".