Pia Broman Lindberg, fältassistent Skellefteå. Foto: Magnus Bergner / SR.
Skellefteå

Var åttonde gymnasiekille har testat narkotika

1:43 min

Färre dricker alkohol men många killar i gymansiet har testat narkotika. Det är en del av slutsatserna från årets drogvaneundersökning bland Skellefteås elever i klass 9 och gymnasiets årskurs två.

Skellefteå kommun har gjort undersökningen sedan 1995 och Stig Berggren från förebyggande rådet säger så här om årets undersökning.

– Vi har en väldigt positiv tränd då det gäller ungdomars drickande, då det gäller rökning. Men vi har lite illavarslande siffror då det gäller årskurs två på gymnasiet, då det gäller killarnas användande, eller missbruk, av narkotika.

Jämfört med tidigare års undersökningar så verkar allt fler elever i årskurs 9 att välja bort alkohol.  Det är även något färre gymnasieelever som någorlunda regelbundet dricker alkohol, men som i tidigare undersökningar så ökar alkoholanvändandet kraftigt från grundskolan till gymnasiet.

– Man skall bli någon i den nya grupp man hamnar i på gymnasieskolan. Och då är det de som inte klarar av att vara isg själva, utan man väljer då att använda alkohol eller annat för att våga. och det är lite illavarslande. Vi måste försöka få med oss både föräldrar och andra vuxna att finnas med lite högre upp i åldrarna.

Stig Berggren är mest oroad över narkotikaanvändandet bland killarna i gymnasiets årskurs två.

– Var åttonde pojke har testat narkotika, och för mig är det inte okej.

Pia Broman Lindberg arbetar som fältassistent i Skellefteå.

– Jag har jobbat som fältare sedan 1994, och jag tycker att vi aldrig har haft så otroligt skötsamma ungdomar som vi har nu, som väljer att leva ganska sunda och hälsosamma liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista