Beredskapsdirektören Curt Hörnqvist på Länsstyrelsen har tagit emot många klagomål om bristerna i telefonin. Foto: Anna Burén/SR.
Västerbottens län

Länsstyrelsen ser allvarligt på telefonproblemen

1:45 min

På Länsstyrelsen ser man allvarligt på problemen med telefonin i länet med dålig täckning och där det i värsta fall kan innebära att det inte ens går att ringa nödnumret 112. Beredskapsdirektören Curt Hörnqvist har tagit emot många klagomål, från såväl privatpersoner som räddningstjänsten.

– Vi har fått väldigt mycket påstötningar både från privatpersoner och myndigheter, kommuner och räddningstjänster med mera, framförallt i inlandet, säger beredskapsdierktör Curt Hörnqvist på Länsstyrelsen.

– Det är mobiltelefon som inte räcker till i kapacitet och att man inte fått fungerande lösningar när man lagt ner det fasta telefonnätet, säger Curt Hörnqvist.

Länsstyrelsen har sen i fjol höstas fått in protester och skrivelser från bland annat Brattsbacka i Nordmaling, Carlshem i Umeå, Grytsjö by i Marsfjäll och Tjulträskdalen i Ammarnäs.

Det handlar om dålig täckning och om problem när Telia lagt ner det fasta nätet och gått över till mobila lösningar.

I fjol gjorde Länsstyrelsen en kartläggning över telefonproblemen. Och det finns fall där det inte ens gått att ringa larmnumret, säger Curt Hörnqvist.

– I den inventering vi gjorde har vi ett antal exempel på att det blivit så att man har inte nått larmnumret 112. Jag tycker det är ganska allvarligt, säger Curt Hörnqvist.

I vår radio häromdagen berättade Rune Winberg om när skolan i Över Rissjö utanför Åsele började brinna och att grannen då inte kunde komma ut på larmnumret.

– Han ringde 112 men det gick inte för han hade ingen täckning och han har ingen fast telefon heller, de har ju tagit bort allt, säger Rune Winberg.

Länsstyrelsen har uppmärksammat telefonbolagen Telia och Skanova och Näringsdepartementet om alla störningar som rapporterats in.

Men beredskapsdirektören Curt Hörnqvist konstaterar att problemen kvarstår.

– Ja, än har vi inte sett några konkreta resultat och det innebär ju att vi fortsätter att jobba med de här frågorna, säger Curt Hörnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista