Umeå

Unga män åtalas för mobilstöldvåg

Vågen av mobiltelefonstölder som drabbade krogbesökare i Umeå under hösten kan vara på väg att klaras upp. Nu åtalas flera män i 20-årsåldern för ett 50-tal stölder, som alla ska ha gått på samma sätt.

Enligt stämningsansökan har stölderna skett på olika krogar i Umeå. I de flesta fall begicks brotten under september månad. Gärningsmännen ska ha stulit mobiltelefonerna ur folks fickor när de varit på dansgolvet.

I slutet av september greps tre män misstänkta för inblandning i mobilstölderna. De kunde gripas på bar gärning efter att polisen hade gjort en extra satsning på att få stopp på stölderna. Polisen har bl a kartlagt de misstänktas mobiltrafik. I oktober greps en fjärde person och så har hela härvan rullats upp.

Nu åtalas alltså elva personer misstänkta för olika grad av inblandning. De bor i umeåområdet och de flesta är i 20-årsåldern. Vissa åtalas för grov stöld, andra för häleri, eller både och.

Åklagaren bedömer de flesta stölderna som grova då det handlar om stölder av saker som folk bar på sig, och han yrkar också på att sju av personerna ska utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända.

Han menar att de annars kan fortsätta att begå brott. Dessutom menar han att brotten som han menar att de begått är så allvarliga att de inte bör få stanna.

Målet är så omfattande att Umeå tingsrätt har avsatt hela 22 dagar för rättegången, då det alltså ska avgöras om personerna är skyldiga eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".