1 av 2
Abborrar påverkas av de läkemedel vi släpper ut i våra vatten. Foto: Bent Christensen / Handout.
2 av 2
Aborrar. Foto Bent Christensen.
Forskning

Abborrar som medicinerar blir modiga och glupska

1:46 min

Abborrar blir modiga och glupska när ångestdämpande läkemedel når ut i våra vattendrag. Beteendeförändringen hos abborrar som lever i vatten förorenat av läkemedel kan få allvarliga ekologiska konsekvenser.   Det visar studier som ett forskarteam i Umeå gjort. Teamet har fått sin forskning publicerad i den amerikanska tidskriften Science och på så sätt även väckt uppmärksamhet i media över hela världen.

Att många kemiska substanser som finns i våra läkemedelet via avloppsvattnen tar sig förbi reningsverken och når ut i vattendrag har forskare känt till länge. Men nu har en forskargrupp i Umeå tittat specifikt på vad ett ångestdämpande läkemedel får för konsekvenser för abborrarna. Michael Jonsson, är en av forskarna på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet:

– Vi mätte upp hur höga koncentrationer av den här drogen man kunde hitta i naturen och i fisk och sedan använde vi oss av de koncentrationer vi kunde hitta för att underslökas effekter på labaratorium och vi hittade tydliga effekter.

– De abborrar som blev medicinerade, de blev asociala, abborrar är normalt en stimfisk, de började separera sig från resten av stimmet. de blev mer våghalsiga, abborrar bör inte vara så våghalsiga för då finns risken at de blir uppätna av en större fisk, men när de fick medicin så slutade de at bry sig om det och simmade iväg till områden som de inte visste om de var säkra eller inte.

– På grund av  det här blev de mer aktiva, så de rörde sig mycket mer, mycket oftare och därför kunde de också lägga mer tid på att hitta föda än att gömma sig, så at de blev at de började äta mer också.

Vad får det för konsekvenser för människor då?

– En direkt finns inte på människan, men den indirekta effekten är att ekosystemwen kan ta skada. Djurplankton äter alger och om abborrarna äter upp djurplanktonen så blir det fler alger i systemet, så det kan leda till ökad förekomst av algblomning. Det här är egentligen ett nytt forskningsfält. Vi vet väldigt lite fortfarande, men våra resultat indikerar att det kan vara  allvarligt för naturens system och vi ser det inte som ett alternativ alt sluta medicinera. För de som har ångest är  det en väldigt viktig meicin för dem.  Så det är inget alternativ, så därför är ett annat alternativ att föbättra reningsverkens förmåga att ta bort de här ämnena ur vattnet innan  de åker ut i naturen igen.

Filippa Armstrong

filippa.armstrong@sverigesradio.se
Tfn. växel: 090-17 17 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista