Just nu

PUBLIKTIPS

Fortsatt strid för tåget i Tvärålund

1:44 min

Boende i Tvärålund i Vindelns kommun fortsätter striden för att få tågen mellan Umeå och Lycksele att stanna i byn och nu utreder Trafikverket frågan på nytt. Helena Lundgren från byns tåggrupp säger att de hoppas på att tågen ska börja stanna i byn nästa år.

– Vi ser det som en tillväxtmöjlighet för bygden, det är en viktig fråga för hela Vindelns kommun tycker vi och kommunen med oss, säger Helena Lundgren.

När tåget började rulla mellan Lycksele och Umeå så blev det ett bakslag för Tvärålund. Länstrafiken drog då in morgonbussen längs E12:an och eftersom tåget inte stannar i Tvärålund blev arbetspendlarna här utan kollektivtrafik på morgonen.

– Bilåkandet har ju ökat för folk har svårt att ta sig på ett smart sätt eftersom bussarna är indragna.

Så sen tåget började rulla är det fler som kör bil från Tvärålund?

– Ja, så är det ju absolut, säger Helena Lundgren.

Nu har Region Västerbotten ställt sig bakom ett tågstopp i Tvärålund och Vindelns kommun har sagt att man betalar bygget av perrongen.

Trafikverket utreder vad det skulle kosta att bygga en perrong här och när den skulle kunna byggas. Det ska Vindelns kommun få svar på i mars och efter det ska politikerna ta ställning, säger tekniska chefen Christer Nygren på Vindelns kommun.

Och Helena Lundgren och Tåggruppen har inte tänkt ge upp.

– Trägen vinner, så är det ju, säger Helena Lundgren.