Sverige

En mineralstrategi för hållbarare samhällen

5:44 min

Regeringen ska engagera sig mer i gruvnäringen och tog idag beslut om en mineralstrategi. Det handlar nästan helt om Norrland och hur tillväxt, jobb och hållbara samhällen ska skapas.

Gruvnäringen är het och det har regeringen fattat. Som största gruvnation i EU och med väntade enorma produktionsökningar framöver känner regeringen att man måste ha en plan. Presentationen idag handlade mycket om att få tillväxt i landet och nya jobb, inte minst i Norrlands inland. Men gruvorna ska vara hållbara, inte bara för miljön utan också för kommunerna.

– Vi vill inte ha baracksamhällen där man flyger in och flyger ut de dagarna man arbetar utan vi vill bygga hållbara gruvsamhällen med fungerande kulturliv och dagis och barnomsorg till exempel så att människor väljer att bosätta sig i de här orterna, säger näringsminister Annie Lööf.

Just på den punkten får hon kritik. Regeringen har glömt jämställdheten, utan kvinnor i gruvnäringen blir det inga hållbara gruvorter, säger Lennart Gustavsson, tidigare riksdagsledamot från Malå och nu ordförande för föreningen Georange.

– Familjen bor där kvinnan bor och klarar inte branschen jämställdheten blir det inga hållbara gruvorter, menar han.

Men i stort tycker han mineralstrategin är positiv. Staten satsar 50 miljoner på den. Bra att regeringen tänker på gruvorna, säger Lennart Gustavsson.