1 av 2
2 av 2
Harlem shake - Norrland style

Se P4 Västerbottens egen Harlem shake

Harlem shake har tagit webben med storm. Över 10 000 olika versioner har laddats upp på Youtube, allt ifrån brandmän, militärer till nyhetsankare och nu radiokanaler. Se P4 Västerbottens egen Harlem shake - Norrland style, ovan, och via länken nedan hittar du fler SR-redaktioners versioner.

Harlem shake är en dans som börjar med att en person rör sig till musiken från Brooklynbaserade artisten Baauers låt ”Harlem shake”. Runt om personen finns en eller flera andra som är upptagna med annat. Efter cirka 15 sekunder kommer musiken igång då ser man att alla i rummet dansar ohämmat.

Det hela började med att fem tonårskillar i Australien lade upp ett klipp på videosajten Youtube. De filmade sig själv där en utav killarna står och utför en rörelse med en hjälm på huvudet.

Medan killen med hjälmen står och dansar sitter hans kompisar och spelar Tv-spel eller håller på med datorn. Efter 15 sekunder in i låten kommer basen igång på riktigt och då klipps videon och det man ser då är att alla killarna dansar galet. En av killarna har även klätt av sig till endast underkläder en annan har ställt sig på en stol och dansar mot en vägg.

Det som sker därefter är att videon sprids väldigt snabbt och har just nu 14,6 miljoner människor sett klippet. Det har även kommit upp flera olika tolkningar av dansen. Brandmän i Borås, polisen i Södertälje, Sveriges Radio och en version under vatten är bara några olika tolkningar som har gjorts av Harlem shake.

Dervis Kilic
Ekot

Mem - vad är det?

Ett mem är en idé eller ett beteende som sprids väldigt snabbt. Termen myntades av etologen och evolutionsbiologen Richard Dawkins.

Han hävdar i sin bok ”Den själviska genen” från 1976 att tanken om det naturliga urvalet även kan appliceras på idéer. I boken tar han upp exempel på memer, det kan handla om melodier, modeyttringar eller slagord.

På nätet fungerar ett mem som en etikett för bilder, texter, videoklipp eller en dans som får stor spridning bland människor på Internet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista