Storumans kommun

Japansk företagsmetod föreslås i Storuman

1:44 min

En företagsmetod med rötter från biltillverkningen i Japan - kan få kommunanställda i Storuman att trivas bättre på jobbet. Erold Westman, fritidspolitiker från Storuman, som kommit med förslaget. Tror det finns mycket att lära av den så kallade "japanska modellen".

– Öppenheten och att man får samma villkor allihopa, det är väl det optimala för en organisation. Så man känner att man blir lika behandlad.

Den "Japanska modellen" som också kallas för lean, sägs ha sina rötter från det japanska bilföretaget Toyota.

I metoden talas det bland annat om att effektiviseringar bör ske på alla platser i organisationen och inte bara längst ut i ledet.

Som det ser ut nu, så är det personalen som måste bättra sig först, säger Erold Westman. Och att man då inte vågar säga emot sin chef, det är allt för vanligt i dag, enligt han.

– Kanske får man en större öppenhet och kan ifrågasätta. För folk nu törs inte säga någonting och det är väl inte bara i Storuman, det här finns säkert på andra kommuner också.

Längs gågatan i Lycksele kommer Lina Lundholm promenerande och hon tror också att det här är ett vanligt problem.

– Jag tror att man i allmänhet kan vara lite rädd för att säga vad man tycker. Man vill inte göra sig ovän med chefen.

Men att det finns någon allmän rädsla i Storuman tror inte Peter Persson som är koncernchef på kommunen. Det är också han som har skrivit ett utlåtande till kommunfullmäktige om metoden bör införas eller inte. I det utlåtandet står det att, "en generell tillämpning av metoden på kommunens organisation anses vara olämplig".

Att förslaget skulle hamna någon annanstans än i papperskorgen förvånar dock inte Erold Westman.

– Det är väl ganska typiskt svenskt. Sitter du som ledare så vill du inte genomföra någonting som kan förstöra dina möjligheter, det är väl ganska naturligt.