Vännäs

Domedagen för Vännäs byskolor

1:41 min

Idag tas det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige i Vännäs om byskolornas öde. Vill det sig riktigt illa försvinner byskolorna plus att skolan i Vännäs måste göra nedskärningar.

Protesterna har varit många från föräldrar i de berörda byarna men om byskolorna blir kvar kan sparkraven komma att drabba de andra skolorna i Vännäs kommun ännu hårdare och risken att ytterligare lärartjänster dras in är stor. Det tror Maria Strinnholm som har sina barn på Vegaskaolan i Vännäs.

-Jag tycker att man skall satsa på att behålla de stora skolorna som finns. Jag har svårt att känna att det skall vara värt att behålla byaskolorna, med tanke på att alla resurser redan finns på ett och samma ställe och det vore tragiskt att tappa fler lärare. Det är bättre att satsa på bra kvalitet här.

Det är de hårda sparkraven som var orsaken till att Vännäs kommunstyrelse den 11 februari röstade ja till nedläggning av byskolorna i Brån, Pengsjö och Tväråbäck, ett beslut som är vägledande och ligger till grund för hur kommunfullmäktige beslutar idag.

- Allting pekar på en nedläggning av de tre byskolorna, säger  Per-Erik Lundmark som är socialdemokratisk ordförande i barn och utbildningsnämnden i Vännäs.

Och även om politikerna klubbar igenom en nedskärning idag, betyder inte det att skolan i Vännäs har sitt på det torra.

- Vännäs har dragit ner på undervisningen i grundskolorna mest i hela landet, 16 procent. Och att göra ytterligare neddragningar på personal i grundskolan ser jag som uteslutet. 

Om nu byskolorna läggs ner, kommer det inte då att dras ner på lärare i skolorna i Vännäs?

- Det kvarstår ett stort sparkrav även efter det här beslutet, så det är ganska så kraftiga besparingar som man måste göra ändå.

Så vill det sig riktigt illa så försvinner byskorona plus att skolan här i Vännäs också får nedskärningar?

- Ja, det kan bli så.