Åklagaren räknar med utlämnande av Hallikainen

1:03 min

Bärföretagaren Ari Hallikainen från Åsele som gripits i Thailand är misstänkt för flera skatte- och bokföringsbrott och stämd på miljonbelopp. Nu ska ett beslut tas om han ska begäras utlämnad till Sverige.

Åklagare Stig Ernsund, som har hand om ärendet, är säker på att utlämningen kommer ske.

– Det räknar jag med att det kommer bli av, sen måste jag höra mig för på vilken grund det är. Om det är ett gripande, alltså ett verkställande av efterlysningen, eller om det är på grund av att han till exempel saknar pass i landet. Det kan vara en sådan situation.

Det var i oktober 2010 som Ari Hallikainens företag Lomsjö Bär försattes i konkurs och Hallikainen försvann utan att betala ut löner till över 150 thailändska bärplockare.

Han häktades i sin frånvaro, misstänkt för flera skatte- och bokföringsbrott. Och när han nu gripits i Thailand förbereder sig åklagarsidan på att han kommer hem till Sverige.

– Imorgon ska vi då sätta oss ner och se hur dagsläget ser ut på olika brott och vad vi kan göra så innan han hörs av förhörsledare. Det är snart omhäktningsförhandling på gång i Sverige och då ska allting upp på tapeten igen, säger åklagare Stig Ernsund.