Just nu

Skellefteå

Behandling mot våld i nära relationer

1:38 min

Centrum för män i Skellefteå kan nu erbjuda behandling för män som utövar våld i nära relationer. Efter två år i projektform blir verksamheten nu permanent och en behandlingsgrupp med 6 män har just startat under ledning av personal från Skellefteå Kommun och Landstinget . Erik Nordmark arbetar inom familjerådgivningen i Skellefteå kommun och är en av dom som ska behandla män som har utsatt sina nära anhöriga för våld.

– Det är ju att prata om vad våld är. För våld tänker man ju oftast att det bara handlar om att man slår någon, men det är så mycket mer. Psykiskt våld, som innefattar hot, materiellt våld där man slår sönder saker och ekonomiskt våld och sexuellt våld framförallt. Man går igenom alla dessa teman för att prata om dem. Och även titta på sin egen historik, vad jag har varit med om.

Enligt Brottsförebyggande rådet så polisanmäldes över 12 000 händelser i Sverige under 2011 där kvinnor över 18 år misshandlas i en nära relation. Men mörkertalet är mycket stort, och behandlingen av män som utövar våld bygger på frivillighet.

– Tidigare och fortfarande kommer det att komma via våra befintliga verksamheter, både landstinget och kommunen. Men vi går också ut med ett 020 nummer nu där man kan söka oss. Samtidigt när de kommer i kontakt med polis eller andra myndigheter ska de få erbjudande om vår verksamhet, säger Erik Nordmark som arbetar inom familjerådgivningen i Skellefteå kommun.