Klart med folkomröstning om inlandsvården

1:32 min

Nu är det klart med folkomröstningen om akutvården i inlandet. Gruppledarna för alla politiska partier har enats om vilken fråga västerbottningarna ska svara på. Landstingsrådet och Socialdemokraten Peter Olofsson är inte direkt nöjd men accepterar läget.

– Vår grundinställning är att vi tycker inte att det här är frågor som ska avgöras i folkomröstning utan frågor som ska avgöras i allmäna val. Men nu är vi i den här situationen och då är det här det bästa vi kunde göra av det, säger Peter Olofsson.

Efter det svettiga mötet i fullmäktige i förra veckan då frågorna kring folkomröstningen fick skjutas upp eftersom politikerna inte kunde komma överens har man nu satt sig till bords och hittat en lösning.

Alla politiska partier möttes igår och med på mötet fanns också representanter från Folkinitiativet.

Och frågeställningen man kommit överens om lyder: Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser och läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?

Frågeställningen antas formellt nästa landstingsfullmäktige och parterna är också överens om att omröstningen ska ske i september i år.

Simone Granberg från Folkinitiativet i Dorotea vill ännu inte kommentera föreslaget eftersom dom ska ha möte på sjukstugan ikväll och ta ställning tillsammans.

Men hon tycker det känns som att politikerna börjat lyssna mer.

– Lovande är att man kanske har börjat lyssna och ta hänsyn till Folkinitiativets fråga, men som sagt måste vi diskutera och höra hur det har gått till för att kunna ta ställning, säger Simone Granberg från Doroteaupproret.

Reportrar Anna Burén och Olov Antonsson