Skellefteå

Lättmjölk och margarin på Skellefteås skolor

0:56 min

Vid årsskiftet är det meningen att lättmjölk och margarin ska vara huvudalternativet för barnen i Skellefteås skolor. Helt i linje med vad Livsmedelsverket förespråkar, men lättprodukter i skolan får också kritik. En av de som upprörs är tvåbarnspappan Magnus Nilsson från Skellefteå.

– Det här är en större fråga än att de bara rör sig om mjölken, det är hela skolmaten över huvud taget. Skolan ska ta ansvar för att barnen är pigga och alerta, har full inlärningskapacitet medans de är på skolan. Och med det så krävs det att de får i sig näring som är tillgängligt för dem, säger föräldern Magnus Nilsson från Skellefteå.

Men måltidschefen i Skellefteå, Peter Lundmark, menar att barnen nu får mer att välja på.

– Valfriheten kommer att finnas. Ingen kommer att behöva välja lättmjölk om man inte vill det. Men däremot så har vi egentligen ökat valfriheten nu, förut har vi inte haft lättmjölk och lättmargarin. Förut har vi bara haft mellanmjölk och bregott.

Finns det någon ekonomisk vinning att lägga över kosten på margarin istället för bregott, eller någonting annat?

– Jag kan bara tala för Skellefteå kommun och när vi nu har valt att man ska ha en valfrihet så gör det egentligen att det blir dyrare, för vi måste hålla fler produkter igång. Så för oss blir det dyrare. Säger Peter Lundmark, måltidschef i Skellefteå.

Livsmedelsverket rekommenderar lättmjölk och lättmargarin i skolorna. Myndighetens projektledare Eva Sundberg berättar varför: 

– Det bottnar i att vi har en lagstiftning som säger att skolluncherna ska vara näringsriktiga ur ett långsiktigt perspektiv. Att hålla nere mängden med mättade fetter är viktigt för att minska hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.