Västerbottens län

Räddningstjänsten uppmanar: "Larma och stanna sedan kvar vid olycksplatsen"

3:26 min

SOS Alarm får många samtal om olyckor där den som ringer in inte stannat kvar på olycksplatsen. Det hände Robert Dahlin som anlände till en larmad trafikolycka där en bärgningsbil kört in i en traktor, men där ingen hade letat efter skadade personer.
– Jag märkte att ingen hade grepp om vad som hade hänt, säger Robert Dahlin till P4 Jämtland. Så jag grävde och grävde, så fick jag fram ett ansikte. Och så andades han!

Att människor lämnar en olycksplats eller inte agerar är vanligt, enligt SOS Alarm.

Enligt Erik Karlsson, kårchef på Robertsfors räddningstjänst kan det handla om ett flertal olika anledningar. Folk är stressade, eller kanske kör oskattat och vill inte själva hamna i trubbel. Eller så kan det vara att man är nervös inför uppgiften - för vad kan jag göra?

Men han menar att det alltid kan vara bra att stanna för att om inte annat hålla handen. Genom att finnas närvarande minskar risken för att den skadade hamnar i chock.

Ett annat problem är också att räddningstjänstens arbete försvåras i de fall då de knapphändiga uppifterna som inkommit ger fel signaler till räddningstjänsten.

Han berättar om ett larm om en brand i ett hus vid E4 i höjd med Sikeå. Då stod redan räddningstjänsten och släckte en brand i en villa i Sikeå, men det var inte vid E4:an och uppgiftslämnaren menade att räddningstjänsten inte fanns på plats vid huset som hen hade sett.

Efter lång tids letande kunde man konstatera att det var samma brand man letade efter trots allt.

– Man kan ju undra, fem över tolv på natten, att man inte stannar till och kollar? Det kan ju ligga folk och sova i huset som man såg brann, säger Erik Karlsson, Robertsfors räddningstjänst.