Vapen

En tillfällig vapenamnesti startar idag

1:28 min

I dag börjar en tre månader lång vapenamnesti att gälla. Då kan den som har ett skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det, lämna in det till en polismyndighet helt anonymt utan att riskera åtal eller straff. Och tidigare amnestier har visat på en minskning av vapen, åtminstone om man tittar till antalet som anmälts stulna.

– Man vill minimera förekomsten av illegala vapen i samhället och förhindra brott. Om vi får in dem hit minskar risken att de blir stulna eller förlustanmälda, säger Carina Lundberg, chef för extern service inom Polisen.

Det är tredje gången som en tillfällig vapenamnesti gäller i Sverige. Under de tidigare amnestierna 1993 och 2007 lämnades totalt 30 000 vapen och 29 ton ammunition in.

Vapen som sedan skickas till statens kriminaltekniska laboratorium för att förstöras. Bara i Västerbotten lämnades förra gången in 427 vapen utan licens och 450 kilo ammunition in på polismyndigheter runt om i länet.

Förväntningarna är att så många illegala vapen som möjligt ska lämnas in.

Märker ni efter en vapenamnesti att det är färre vapen i omlopp?

– Det är svårt att svara på men efter förra vapenamnestin 2007 minskade antalet förlustanmälningar av vapen något, säger Carina Lundberg.

Reporter: Erica Lång