Publiktips

Handikappramp finns på Vännästågen och borde användas oftare menar pendlare

1:08 min

Lösningen på tågproblemet med den höga höjden mellan perrong och tåg, framförallt i Vännäs finns redan på tågen. Det berättar Lars Björnerbäck som jobbpendlar Umeå-Vännäs varje vardag som menar att ramperna borde användas mer rutinmässigt. Men Botniatåg avfärdar den lönsingen.

I morse fanns en rullstolsburen resenär och då visade det sig att det finns två handikappramper på tågen.

– Fantastiskt, det hade de kunnat sagt tidigare, säger Lars Björnerbäck som menar att ramperna borde alltid läggas ut. I Vännäs är höjden mellan tåg och perrong 62 cm, det är 17 cm högre än att hoppa från en vanlig köksstol.

Blir det inte mycket jobb för tågpersonalen om de ska ta ut rampen varenda gång?

– Jag bedömer inte det eftersom ramperna är av aluminium och löper på skenor så de bara drog ut och stoppade in den. De har ju tid mellan tågets ankomst och avgång så det kan inte vara något större bekymmer.

Som vi tidigare har rapporterat hänvisas resenärerna just nu till att använda en pall (se bild) för att ta sig av och på tåget. Detta eftersom fotstegen som ska fällas ut inte fungerar i minusgrader. Med viss ironi har Lars Björnerbäck berättat här i P4 Västerbotten om hur han klättrat in i tåget för att hämta pallen som ska användas för att stiga på.

Men nu när han upptäckt rullstolsramperna tycker han det är dåligt av Botniatåg att inte använda dem.

Uppdatering 14:45

Men Botniatåg avfärdar den lösning som tågpendlaren Lars Björnerbäck föreslagit för att slippa den besvärliga höjdskillnaden mellan tåg och perrong i Vännäs.

– Nu har vi ju fått igång fotstegen igen för att det har blivit varmare ute, säger Thomas Hedenius talesperson för Botniatåg.

– Och när det gäller rullstolsramperna så tror jag inte att det är praktiskt möjligt. Det är för resurskrävande att släppa på alla resenärerna på dem, säger han.