Umeå

Tio månaders fängelse i Ålidhöjdsmålet

1:15 min

Tio månaders fängelse för misshandel det blev domen i Umeå Tingsrätt för den 31-årige man som stått åtalad för vållande till annans död. Det var i oktober en tysk 28-årig kvinna i oktober avled av skadorna efter en misshandel som kan ha orsakats av rollspel med inslag av sadomasochism.

Det var natten mellan den 19 och 20 oktober förra året som mannen och kvinnan ägnat sig åt sexuellt rollspel med inslag av våld, de var även under påverkan av den syntetiska drogen etylfenidat. Kvinnan hittades medvetslös med andnings- och cirkulationsstilllestånd och avled senare.  

Åklagaren hade yrkat på fem års fängelse för vållande till annans död och grov misshandel men tingsrätten konstaterar att det inte går att slå fast att han har orsakat hennes död såsom åklagaren påstår, alltså att han skulle ha täppt till hennes andningsvägar. Tingsrätten utesluter inte att mannen orsakat hennes död men kvinnans död kan enligt medicinsk expertis även ha orsakets av drogen eller av att kvinnen kvävts av sina egna spyor.

Tingsrätten ogillar därför anklagelsen om vållande till annans död. Kvinnan har dessutom frivilligt deltagit rollspelet och därmed godkänt en del av det våld hon utsatts för.

Men det hela spårade ur och mannen använde övervåld menar tingsrätten.

Det oförsvarliga våldet som tingsrätten anser ha riktats mot kvinnan handlar främst om 123 piskrapp med en pinne. Men detta våld har dock inte förorsakat livshotande skador. Och det är främst av det skälet som tingsrätten bedömer våldet som misshandel av normalgraden och dömer därför 31-åringen till tio månaders fängelse.