Foto: Örjan Holmberg/SR
Umeå

Konferens om viltförvaltning i Umeå

1:02 min

Lär av USA i viltförvaltningen genom att inte göra som vi. Det rådet kommer från en amerikansk professor som gästat Umeå i veckan. Sveriges lantbruksuniveristet har haft en internationell konferens som visar att det finns mycket att lära av hur olika länder sköter sina rovdjurs- och klövdjursstammar.

Trots att de flesta länder har vilt som orsakar skador på husdjur och planteringar och trots att viltförvaltningen är en het fråga på många håll finns nästan inget samarbete länder emellan om hur man ska minska konflikterna.

Men nu ska det ändras säger Göran Ericsson, professor vid SLU i Umeå som samlade folk från 30 länder i veckan för att prata om det här.

Thomas Heberlein, professor emeritus vid University of Wisconsin Madison, menar att Sverige inte ska göra som myndigheterna där. I USA har jägarna ingen tilltro till de officiella siffrorna på antalet vitsvanshjortar, berättar han. Men i Sverige där jägarna själva är delaktiga i att ta fram data för att beräkna älgstammens storlek ifrågasätts inte statistiken. USA har missat att ta med jägare och lokalbefolkning, beklagar Thomas Heberlein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista