Lokalbuss i Umeå. Foto Tommy Engman/SR Västerbotten.
Kollektivtrafik

Trångt och osäkert på bussen

Trångt och osäkert på bussen
1:24 min

Bussbolaget Ultra, som ansvarar för lokaltrafiken i Umeå, valde innan årsskiftet att dubblera antalet turer på vissa linjer där man märkt av ett ökat resande. Men på flera busslinjer kan det på eftermiddagarna fortfarande bli så fullt att många tvingas stå. Lyssnaren Karolina Hällgren från Umeå, som P4 Västerbotten pratat med, undrar hur Ultra tänker kring säkerheten?

– Vi tycker att våra resenärer ska känna sig trygga med att åka med lokaltrafiken i Umeå. Och vi ser ju till att ha så många fordon ute som behövs för att klara det resande vi har i trafiken.

Karolina Hällgren som tar femmans buss när hon ska ta sig hem till Sandbacka på eftermiddagarna håller inte med Fredrik Forsell om att de bussar som går nu skulle räcka till.

– Det kan ibland vara så att de säger till att nu får ni backa, gå längre in, det är för fullt här framme hos mig. Där han sitter och kör, eller hon sitter och kör.

Fredrik Forsell säger sig ha förståelse för att man helst vill sitta ner när man åker buss, men hänvisar till att det rent ekonomiskt inte skulle vara lönsamt för Ultra att ordna så alla får göra det.

– Bara ett begränsat antal turer på hela trafikdygnet som man behöver de här extra fordonen som skulle krävas. Och i slutändan skulle det påverka våra kostnader.

Men du säger alltså att det går att sätta ett värde på folks säkerhet när man ska åka med era bussar?

– Man måste alltid väga kostnader mot behovet i de här frågorna och i stadstrafik så är det under rusningen normalt att man står i fordonen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".