Arkivbild. Gymnasieelever vid sina matteböcker. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Utbildning

Högre krav på betyg för examen i nya gymnasieskolan

Tuffare för svaga elever i nya gymnasieskolan
1:42 min

Det blir tuffare för svaga elever i den nya gymnasieskolan. Linus Olofsson går andra året på Byggprogrammet på Dragonskolan i Umeå. Han ska bli målare men får han inte godkänt i alla ämnen som krävs kommer han inte få någon gymnasiexamen. Före reformen fick eleven slutbetyg alltså examen trots ej godkända ämnen. Tusen extra timmar som lärling, med lägre lön, väntar om han inte får godkänt i matte.

– Ja alltså det suger. Det är inget kul. Jag måste vara lärling extra mycket mer än vad de andra behöver, säger Linus Olofsson som tillsammans med sina klasskamrater jobbar tre dagar i veckan med att måla källaren på Fridhemsgymnasiet i Umeå.

De är de första eleverna som kommer att få examen i den nya gymnasieskolan som reformerades 2011. Och efter avslutat gymnasium väntar en lärlingsperiod, hur lång beror på hur väl man lyckats i skolan.

Att lärlingar gör extra lärlingstimmar om de saknar godkänt i något ämne eller har hög frånvaro är inget nytt det nya är att gymnasiet krävs godkänt i fler ämnen för att eleven ska få en yrkesexamen.

– Det är väldigt mycket striktare nu än vad det har varit förut, säger Louise Vedin, rektor för Umeå praktiska gymnasium.

– Risken är att det blir lite grann av och på. Man kan ju vara rätt bra på väldigt mycket men ha jättesvårt med en viss del i det här, och lyckas jag inte med det kan jag vara körd.

– Det kan bli en större utslagning. I värsta fall. Om inte skolan kan hjälpa eleverna förbi, säger Louise Vedin.

Man kan välja att se det som en dubbelbestraffning för elever som har svårt för teoretiska ämnen men en möjlighet för de som vill fortsätta sina studier efter gymnasiet, säger en yrkesvägledare jag pratar med och Isak Nilsson som går VVS på Dragonskolan i Umeå håller med om det sista.

– Det är ju bra att vara allmänbildad. Om vi säger att jag vill bli ingenjör sen, eller skadar mig och och vill gå på högskolan, kan det vara bra att läsa lite ämnen också.

Uppdatering 16:09

För den som går ett yrkesförberedande program kan det här innebära att hen kommer att få jobba längre som lärling medan hen läser upp sina betyg.

– Krav är någoting positivt, säger Jonas Lindberg, utbildningsansvarig på bransch- och arbetsgivarorganisationen Målarmästarna. (lyssna på intervjun med Jonas Lindberg ovan)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".