PUBLIKTIPS

Mariebergsskolan saneras efter fuktskador

Fuktskador på Mariebergsskolan
1:22 min

Personal på Mariebergsskolan i Umeå märkte att det luktade konstigt. Det visade sig att det läckte från taket och hade kommit in både regnvatten och snö. Nu saneras skolan.

Rektor Mats Boman visar var de först upptäckte skadan.

– Det var här i vår konferenslokal som vi upptäckte först den här lukten. Vi gjorde en anmälan direkt till fastighetskontoret, säger Mats Boman.

Det var i höstas som personalen upptäckte att det luktade konstigt i konferensrummet. Och mycket riktigt läckte det in från taket och när man började undersökta saken visade sig att det var problem med fukt på sju andra platser på skolan också.

– Man upptäckte att det varit läckage uppifrån, alltså från yttertaket och ner. Det hade skapat en del fukt i isoleringen, säger Mats Boman.

En orsak att det inte upptäckts tidigare är att man gjort en energisparåtgärd med lösull. Den missfärgar inte så det blev inga fläckar i taket som varnade för fukten, säger Mats Boman.

Nu saneras skolan och allt skadat material tas bort. Skolan har kontaktat företagshälsovården och all personal har fått erbjudande att träffa läkare. Och en del personal har fått besvär av fukten, säger Mats Boman.

– Man har fått torr hud, exem och man kan ha upplevt att det har varit jobbigare att andas, alltså kring luftrören.

Föräldrarna har informerats och för barnen är det den vanliga hälsovården som gäller. Men Mats Boman känner inte till att några barn fått några besvär. Saneringen är snart klar och det sista görs nu under sportlovet.

– Nu efter sportlovet så bör vi ha hunnit med alla delar, säger Mats Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".