Ön i Umeå. Foto: Anders Wikström/SR.
Umeå

Tillstånd att bygga skulle kosta 100 000 kronor - nu JO-anmäls kommunen för utpressning

100 000 kronor ville kommunen ha för att en detaljplan skulle antas, men när tomtägarna ville veta vad pengarna skulle gå till fanns inget svar. Nu JO-anmäls Umeå kommun av ett par som äger en tomt på Ön och som anser att kommunen agerar som en utpressare.

Paret köpte tomten för ungefär ett år sedan och tänker bygga ett hus där. I samband med köpet fick de veta att de måste betala kommunen 100 000 kronor, annars skulle inte detaljplanen för området antas av byggnadsnämnden.

Paret ville veta vad pengarna skulle användas till, men det kunde de inte någon upplysning om.

Nu ifrågasätter de lagligheten i kommunens agerande och jämnställer det med utpressning.

Paret skriver i sin anmälan att de kunde tänka sig att betala om de visste att pengarna gick till något som de kunde dra nytta av, som en bättre anslutning till E4:an eller en gång- och cykelbro. Men någon sån precisering av hur beloppet ska användas ville kommunen, enligt anmälarna inte ge.

– Slutresultatet blev ett avtal där Umeå kommun erhåller 100 000 kr utan att åta sig någon som helst motprestation, skriver paret i sin JO-anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".