1 av 3
– Det tas kontroller på maten hela tiden, säger Helena Lidberg ansvarar för salladsbuffén på Ica Mariehem i Umeå. Foto: Åsa Sundman/SR.
2 av 3
Linda Brännström, miljöinspektör på Bygg- och miljökontoret i Skellefteå, jobbar i ett länsprojekt där de tittar på hur butikerna jobbar med salladsbuffeer och smittorisken. Foto: Erica Lång/SR.
3 av 3
Arkivbild. Foto: Henrik Witt/Scanpix.
Publiktips

Smittorisken vid salladsbuffén ska undersökas

Smittorisk vid buffeér
1:38 min

Hur säkert känner du att det är med öppna salladsbufféer? Nu sätts salladsbufférna i butikerna under lupp. Skellefteå är några av de som är med när man nu undersöker hur hygieniskt det egentligen är runt bufféerna för att se om det finns risk för smitta.

– Jag förutsätter att hygienen är god och jag hoppas och tror att den är det. Sen är det väl omöjligt att skydda sig helt mot sjukdomar osv, säger skellefteåbon Fredrik Norén.

Berit Silverlund försöker gå tidigt så att så många inte har hunnit vara där och väljer produkter som hon tror är mindre känsliga. Fredrik Burman däremot är inte alls orolig.

Bygg- och miljökontoret i Skellefteå ingår i ett länsprojekt där de går igenom alla butiker som har salladsbuffeér. De tittar på hur det ser ut kring buffén, temperaturen och hur stor risken är att kunderna kommer i kontakt med maten. Där ser de att det finns en risk för smitta vid bufféerna.

– Det finns en risk för smitta eftersom människor går runt buffén och ibland tar i buffén. Slevar som ramlar ner i maten och sen tas upp till exempel. Men vi har inte sett på provresultat att det är så, säger Linda Brännström, miljöinspektör på Bygg- och Miljökontoret i Skellefteå.

– Jag tror inte att du behöver vara särskilt orolig för att bli smittad, säger hon.

Erica Lång

Sven Lindahl

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".