Gammalt hus i Skellefteå hotas av rivning. Foto Magnus Bergner/SR.
Skellefteå

Ett av Skellefteås äldsta trähus hotas av rivning

Gammalt trähus i Skellefteå rivningshotat
1:36 min

Huset byggdes 1848 och ligger inom kvarteret Höken intill stadsparken i centrala Skellefteå. Den nuvarande fastighetsägaren, Nordvestor, vill istället bygga en ny fastighet som inrymmer ett 30 tal lägenheter och butiksytor och som ett första steg har nu Bygg- och Miljönämnden beslutat att ta fram en ny detaljplan.

– Det som fastighetsägaren har efterfrågat är att få bygga ett högre hus på tomten, och det är det som detaljplanen ska titta på om det är möjligt. Det innebär att fastighetsägaren har möjlighet att så småningom begära en rivning och bygga ett nytt hus säger Lorents Burman som är Bygg och Miljönämndens ordförande.

Huset är i dåligt skick och enligt fastighetsägaren så skulle en renovering kosta mycket pengar.

Kommunen och Skellefteå Museum har valt ut ett antal bevarandevärda hus i centrala Skellefteå, och det här är ett av de husen.

Men att huset är bevarandevärt innebär inte det är juridiskt skyddat från rivning.

och säger så här om rivningsplanerna.

- Jag är lite chockad och lite upprörd samtidigt som jag inte är jätteförvånad eftersom vi hade väl en aning om att det kunde gå åt det här hållet säger Pernilla Lindström som är byggnadsantikvarie på Skellefteå Museum.

Och Pernilla Lindström anser att huset har ett värde.

– Det har definitivt ett värde men kanske värdet sitter mest i historiken än hur det ser ut idag. Det var ett 10 tal hus som uppfördes 1848 och det här är ett av dom få som finns kvar från det året säger Pernilla Lindström.

Och om nu fastighetsägaren vill riva huset så blir det svårt att stoppa.

Det menar Bygg och miljönämndens ordförande Lorens Burman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".