Foto: Erlend Aas Scanpix.
Västerbottens län

Två åkerier varslar alla sina förare

Åkerierna i Bastuträsk och Kalvträsk läggs ner
1:22 min

Det är tufft för åkerierna i länet - 45 jobb hotas. Nu varslar både Wikströms åkeri i Bastuträsk och Bergströms åkeri i Kalvträsk alla anställda om uppsägning.

– Egentligen är det en branschfråga. Åkerierna går fruktansvärt dåligt. Folk håller på att jobba ihjäl sig och har ingenting ut för det. Som jag ser det är det en tickande bomb.

Jerry Wikström berättar att både Wikströms och Bergströms kört för Holmen, men att prispressen nu har blivit för hård, och att man väljer att lägga ned företagen.

På båda åkerierna berörs sammanlagt 35 personer, men då underleverantörer också finns med i bilden är det säkert fler än så.

Kostnaderna för drivmedel är en förklaring till de dåliga tiderna.

– Till exempel bränslepriserna som har stigit är vi naturligtvis kompenserade för i avtal men det gör ju att totalkostnaderna för transporter stiger också och då har vi valt att ta vår Mats ur skolan i det här läget när vi ser att vi kan kanske avveckla under ordnade former, säger Jerry Wikström, styrelseordförande i Wikströms åkeri i Bastuträsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".