Bibliotekarierna Annika Edlund och Jenny Berggren på Grubbebiblioteket med Brobyggarna. Foto: Anna Burén/Sveriges Radio.
Västerbottens län

Sune Jonsson i fokus i årets stora läsecirkel

Umeåregionen läser Sune Jonsson
1:48 min

Umeåregionen blir en enda stor bokcirkel. Det är idéen med Umeåregionen läser där alla som vill är med och läser samma bok. Årets bok är Sune Jonssons Brobyggarna som handlar om bygget av Tallbergsbroarna utanför Nyåker i Nordmalings kommun.

– Det är ju fantastiskt att vara med i en läsecirkel och nu har man chansen att vara med i en jättestor läsecirkel, säger Annika Edlund på Grubbebiblioteket som är en av de som tagit initiativet.

Tanken är att samla läsare som bor på en viss plats att läsa en bok som utspelar sig i dom trakterna. Idén kommer från USA och de senaste åren har det spridit sig till bland annat Gävle, Piteå och så Umeå.

Så det här året står Sune Jonsson och hans bok Brobyggarna i fokus. Biblioteken ordnar boksamtal och högläsning och bussresor till Tallbergsbroarna och Västerbottens läns hembygdsförbund har tryckt en helt ny upplaga av boken.

Boken handlar om det stora bygget av den andra av de tre järnvägsbroarna i Tallberg. Förutom själva bygget ryms här också människorna och skrönorna. Man kan läsa om Petrus Larsson och artigheten, Arbetshästen och Storkylan.

Annika Edlund tycker att boken präglas av Sune Jonssons omsorg om människorna:

– Det märks att han är genuint intresserad av människor, det märks att han är etnolog.Han vill veta hur människor har det, och därför blir det väldigt levande i boken också, säger Annika Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".