Hiphopdans. Niki Tsappos och Yared Cederlund tränar i Dansens hus. Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix.
Kultur & Utbildning

Hiphop - en väg till kunskap

Mer om hiphopen i riksdagen
3:38 min

Hiphopen går på besök i maktens korridorer och bjuder på kunskap om kunskap. Forskning vid fem svenska orter, däribland Umeå, har visat att rap, grafitti, dans och dj kan ge de unga en väg till utbildning och jobb. Om detta ska forskaren Johan Söderman berätta vid ett frukostmöte i riksdagen på torsdag morgon.

På ett morgonmöte i riksdagen ska forskaren Johan Söderman, docent i musikpedagogik vid Göteborgs universitet, presentera senaste rönen om hur hiphop-kulturens fyra element kan ge ungdomar en utbildning, det trots att de inte platsat i en vanlig skola.

Hiphop-kulturen är ren och skär folkbildning säger han och han är glad att musikformen bjuds in till riksdagen.

– Förhoppningsvis är det också ett tecken på att kulturen funnits så pass länge nu och att fler och fler ser dess pedagogiska potensialer, där men också hyllar kunskap som begrepp säger Johan Söderman.

Hiphop firar 40 år som konstform i år och allt startade i Bronx, New York.

Att hiphopen nu kommer till riksdagen beror på den forskning som gjorts kring fem orter: Göteborg, Malmö, Borlänge, Jordbro och Umeå. Om att använda de fyra elementen - rap, grafitti, dans och dj - att med mixande av musik som finns på skiva, andras eller egen, skapa ny, för att ta unga vid sidan om till en utbildning och vidare till jobb är fullt möjligt säger Hermes Andersson. Han tycker det är bra att hiphop-kulturen tar sig in i maktens korridorer på Riksdagshuset.

– Jag tror att det är bra för riksdagen att få se vad hiphop är, ungdomar med mångkulturell bakgrund är ofta en målgrupp som identifierar sig med hiphop.

Hermes Anderssons kollega på Musik- och danshuset i Umeå heter Jenny Berg och hon jobbar med dansen. Hon tycker att det finns sånt som är unikt vad gäller hiphopens utbildningstanke.

– Man vill lära mellan generationer, man har ett begrepp som heter each one teach one som betyder att varje person ska lära en annan person och det har jag bara sett inom hiphopen, säger hon.

Johan Söderman menar att det finns en ekonomisk elit inom genren men att den har inget med hiphopens skäl att göra.

– Sanningen är att ju att hiphop-kulturen varit en kunskapsbejakande kultur. Det är dels en kanal att föra ut orättvisor men också ett sätt att få utlopp för sin kreativitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".