Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skylten till socialkontoret i Lycksele. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio.
Lycksele

Allt fler unga i familjehem och behandlingshem

Socialtjänsten i Lycksele får ta hand om allt fler unga med så svåra problem att de inte kan bo hemma längre. Chefen för familjeomsorgen i kommunen talar om tonårsföräldrar som är osäkra i sin roll och tappar greppet om sina barn. Föräldrar behöver kliva fram när det krisar för barnen, säger David Isaksson.

– Största orsaken till det är, som jag ser det, att det brister i föräldraförmågan. Många av de här barnen lever bland föräldrar som inte av ett eller annat skäl orkar eller kan ta hand om sina barn, säger David Isaksson.

Men vad är det som har ändrats hos föräldrarna?

– Vi upplever att föräldrar väldigt många gånger backar ifrån sin föräldraroll och är väldigt osäkra på sin roll som förälder. I och med att de backar så skapas en osäkerhet och otrygghet bland ungdomar.

Det finns 31 barn i Lycksele som inte längre bor hemma hos föräldrarna utan i familjehem eller behandlingshem. Det är ingen bra lösning som ofta beror på att hjälpen kom för sent, säger David Isaksson.

– Ofta kommer det in som en anmälan och det har gått ett ganska långt stycke. Vad vi alltid försöker göra då är att möta föräldern och möta barnet och försöka hitta insatser på hemmaplan.

Samhället klarar inte att ta hand om ett ökande antal barn som mår dåligt, säger David Isaksson. Därför måste kommunen satsa på att föräldrarna får hjälp att själva ta hand om sina barn.

– Barn behöver sina föräldrar och föräldrarna är de absolut viktigaste personerna för barnen. För att bryta den här trenden så måste vi börja satsa på föräldrarna.

– Föräldrar måste få verktyg att själva ta hand om sina barn. För att göra det tror jag på att satsa på föräldrautbildningar men även direkt riktade insatser för familjer som har det särskilt svårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".