Umeå

Barnvagnsmarch i Umeå på kvinnodagen mot mödradödligheten

För andra året i rad kommer det anordnas en barnvagnsmarsch i Umeå för att stoppa mödradödligheten i världen. Enligt de två kvinnliga arrangörerna från RFSU dör det varje dag 800 kvinnor och flickor för att de saknar tillgång till preventivmedel, säker abort och mödrahälsovård. Kravet är att regeringen ökar biståndsmedel till preventivmedel, sexualundervisning och säkra aborter.

99 procent av de som drabbas bor i fattiga länder. Där är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år.

Tonårsflickor har särskilt svårt att få tillgång till preventivmedel och sexualundervisning, vilket gör att de förlorar möjligheten att själva bestämma över sina liv.

Sverige har möjlighet att påverka i viktiga internationella politiska sammanhang. Genom att avsätta de pengar och resurser som behövs för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp - och slippa dö av graviditet eller osäker abort - kan den svenska regeringen visa vägen.

Kraven:

1. Regeringen avsätter minst 10 procent av biståndet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

2. Sverige pressar EU att öka takten så att millenniemål fem uppnås till 2015.

3. Biståndsministern kräver att sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter finns med i de nya utvecklings målen efter 2015.

Redan har 50 anmält sig att gå från Döbelnspark klockan 12 genom Vänortsparken till Apberget, vidare till Järnvägstorget och sedan åter till Apberget. Väl där avslutas marschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".