Erik Jonsson Littfest 13 besöker ett folktomt folkets hus. Foto Anders Wikström/SR.
Umeå

Littfest 2013 i Umeå i startgroparna

Årets litteraraturfestival i Umeå bara två veckor bort
2:11 min

Om två veckor finns det över 100 författare och kulturarbetare från 10 länder att mingla med och lyssna till under tre dagar i Umeå. Patrik Tornéus som tillsammans med Erik Jonsson drar i festivalen i år är lugn och förväntansfull:

– Känns fantastiskt kul, bra respons på programmet och från besökare säger Patrik Tornéus.

Det svänger som aldrig förr kring Littfest.

– Det har inte funnits på många år och det är idogt arbete från många runt om i Norrland som gör att det lossnat lite grann.

Littfestens deltagare på scen kommer från ett 10-tal länder och besökare från ytterligare 10, det säger Erik Jonsson som jag stämt möte med på folkets hus som kommer att fyllas av besökare, författar, förläggare , musiker och intresserade, från 14 till den 16 mars.

Med ett program som ska tilltala alla, unga-gamla, umebor och människor från övriga världen.

– Framförallt märker vi av ett intresse i Sverige, vi märker att förlagen och författare hör av sig. Vi skeppar iväg biljetter långt utanför länet, något som vi aldrig gjorde förut. Vi känner att vi växer och att det är också lättare att få kontakt med samarbetspartners utan fört Sverige säger Erik Jonsson vidare.

Umefolk 13, en just avslutad Folkmusikfestival i Umeå klassas av besökare från övriga Sverige som en ung festival, den 27:e i ordningen.

Littfest arrangeras för 7:e gången i år och har är även den ett ungt tilltal.

– Vi har läst litteraturutredningar som kommer med krisrapporter om att ungdomar läser allt mindre. Men när vi går runt på vår festival år efter år så ser vi att vi har en mycket yngre publik än Bok och Biblioteksmässan i Göteborg. Vi attraherar en mycket yngre publik och det har vi också jobbat för.

– Vi har också gratis inträde för gymnasieungdomar och yngre säger Erik Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".