Kommunalråd och tjänstepersoner från städer i tio Östersjöländer. I mitten främst Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd i Umeå. Foto: Sofia Johansson/Sveriges Radio.
Östersjöområdet

Östersjöländerna träffas i Umeå

Kommunalrådet: "det gör skillnad om man jobbar med jämställdhetsfrågorna"
1:08 min

I dag har Umeå besök av kommunalråd och tjänstepersoner från städer i tio Östersjöländer. Det är stadsnätverket Union of the Baltic Cities som träffas för att samarbeta kring jämställdhet, kultur- och miljöfrågor under dagen.

– I dag har vi precis signerat ett papper för framtiden, att det är otroligt viktigt att vi fortsätter jobba med jämställdhetsfrågorna i de här hundra städerna i tio länderna runt Östersjön för det gör skillnad om man jobbar med jämställdhetsfrågorna, säger Marie-Louise Rönnmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Umeå och vice president i Union of the Baltic Cities.

Stadsnätverket Union of the Baltic Cities består av över hundra städer i tio länder kring Östersjön. Tillsammans byter de erfarenheter mellan städer och länder när det gäller kultur, sport, miljö och jämställdhet. Under dagens möte i Umeå har just jämställdhet och kulturhuvudstadsåret diskuterats. Även miljön kring Östersjön har stått i fokus.

– Det är att fortsätta vara en stark kraft och påverkare av EU när det gäller att upprätthålla Östersjön som ett område som är bra att bo runt omkring och när det gäller rening av hav och så vidare, att få förståelse för de här frågorna, säger Marie-Louise Rönnmark, socialdemokratiskt kommunalråd och vice president i Union of the Baltic Cities.

Union of the Baltic Cities

  • 100 städer ingår i stadsnätverket som omfattar 10 länder kring Östersjön
  • De tio länderna är: Danmark, Estland, Finland, Lettland, Litauen, Norge, Polen, Ryssland, Sverige, Tyskland
  • I Sverige ingår städerna: Botkyrka, Falun, Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Malmö, Nacka, Norrtälje, Örebro, Oskarshamn, Östhammar, Robertsfors, Söderhamn, Sundsvall, Tierp, Trelleborg, Umeå, Västervik, Växjö, Visby
  • Medlemsstäderna har tillsammans en befolkning på närmare 16 miljoner människor
  • Union of the Baltic Cities har en egen "nationalsång" #link=348306#
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".