Eva-Marie och Lennart Holmner har familjehem. Foto Filippa Armstrong/SR
Västerbottens län

Allt fler barn i länet måste tas hand om av samhället

Allt fler unga i länet placeras på familje- och ungdomshem
1:35 min

Det blir fler barn som samhället måste ta hand om. Det händer i många kommuner, också i Västerbotten. En bidragande orsak är att det görs fler anmälningar om barn som far illa. I sin tur leder det till fler utredningar som i de allvarligaste fallen slutar med att barnen placeras i familje- eller behandlingshem.

Förra veckan berättade vi om att det finns 31 barn i Lycksele som inte kan bo hemma hos föräldrarna av olika anledningar. Det är mycket för en liten kommun och nu vi har frågat 8 av av länets kommuner om de också märker av en ökning. Inte alla men flera av dem säger att man gör det. I en liten kommun kan det vara en enskild händelse som gör att socialtjänsten blir inkopplad. Exempelvis ledde ett narkotikatillslag som Polisen gjorde i Malå 2011 till att flera ungdomar kom under utredning.

Men en annan sak som också märks är att antalet anmälningar om att barn riskerar fara illa ökar. Alla som arbetar med barn- och unga är skyldiga att anmäla om de misstänker missförhållanden i hemmet. Det gör att skolan oftare slår larm än tidigare.

I Umeå bestämde politikerna redan 2010 att öronmärka 120 miljoner till satsningar på förebyggande insatser. Projektet Sociala investeringar kom igång 2011 och idag har ca 60 miljoner gått till skolor, fritidshem, socialtjänsten och föreningar som vill göra något för barn och unga som riskerar att fara illa. Stefan Nybom som håller i Sociala investeringar säger att det börjar synas resultat:

– Kring en del projekt som hållit på ett tag kan vi se att det går åt rätt håll och att de åstadkommer resultat, kring andra är det alldels för tidigt att säga vad slutresultatet skulle kunna bli, de har hållit på för kort tid helt enkelt, säger Stefan Nybom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".