Arbetsmarknaden

LO vill att antalet platser i arbetsmarknadsutbildning ska bli fler

LO i norra Sverige kritiserar regeringen när utbildningsplatserna minskar
2:19 min

Antalet som deltar i arbetsmarknadsutbildning har minskat samtidigt som allt fler arbetslösa hamnar i Fas 3 i Västerbotten. Det visar en rapport från LO-distriktet i Norra Sverige som presenterades idag. Nu vill LO att antalet platser i arbetsmarknadsutbildning ska bli fler. Men Edward Riedl (M) avfärdar kritiken som riktas mot alliansregeringen med att LO är ett politiskt fackförbund.

Arbetsmarknadsutbildning är yrkesinriktade utbildningar som ges i samarbete med Arbetsförmedling. Utbildningarna är anpassade efter vad som behövs på arbetsmarknaden och de senaste åren är det tillverkningsindustri, vård och omsorg och transport som varit dominerande områden.

LO:s senaste rapport visar att antalet arbetslösa som deltar i just yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat kraftigt sedan 2007, samtidigt som allt fler hamnar i Fas 3. I Västerbotten var det ungefär åtta procent av drygt 5000 sökande som deltog i yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning i december förra året.

Per-Erik Johansson, ordförande för LO-distriktet i Norra Sverige vill att fler ska kunna ta del av utbildningarna.

– Vi vill gärna se en utbyggnad av platser och det gärna så fort som möjligt, säger Per-Erik Johansson.

– Vi måste ha betydligt högre nivå i arbetsmarknadsutbildningen för att den ska kunna fungera som en omställning som flytter folk från gårdagens arbete till morgondagens arbete, säger han.

I rapporten pekar LO även på att antalet som befinner sig i Fas 3 har ökat kraftigt de senaste åren. Ett resultat av den borgerliga regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik, enligt rapporten. Edward Riedl (M), riksdagsledamot, svarar på kritiken.

– Vi fick i dagarna siffror på att Sverige har lägst långtidsarbetslöshet i hela Europa, säger han. Det tycker jag visar att vi rimligen har lyckats relativt bra i Sverige.

– LO är ett politiskt fackförbund väldigt nära kopplat till Socialdemokratin och det är ett problem för att man hellre kritiserar alliansregeringen än samhällsproblemen, säger Edward Riedl (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".