Kodlås till telestation i Sorsele Foto: Mikael Sjödell/SR
Sorsele

Ingen kom in i telestationen när strömmen gick

Strömmen gick och telefonerna slogs ut - men när reparatören skulle in i automatstationen i Sorsele för att laga telefonerna så gick det inte. Det går nämligen inte att öppna dörren just när strömmen har gått.

Nästan hela Sorsele kommun drabbades i februari av ett stort strömavbrott, som också slog ut alla telefoner, både mobiler och fasta telefoner. Mitt i samhället ligger automatstationen, där det ska gå att komma in och återställa telefonerna. Men när reparatören kom dit visade det sig att dörren var stängd med ett kodlås - som gick på ström.

Det gick alltså inte att avhjälpa konskevenserna av strömavbrottet, just eftersom det var strömavbrott. Något som överraskade räddningschefen i Sorsele Jan Fransson:

– Det är skamligt att man inte har tänkt längre, säger Jan Fransson, att man har byggt in sådana källor till fel. Det är jätteviktigt att man har reservmöjligheter, att man har personer på plats som tar sig in.

Den här gången fanns det ingen i hela Sorsele som kunde ta sig in i telestationen, utan man fick tillkalla ett vaktbolag som hade några timmars resa, något som fördröjde ytterligre att telefonerna kom igång.

P4 Västerbotten har bett Telia, som ansvarar för telestationen i Sorsele, om en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".