1 av 2
ST-läkaren Pär Ackelind och läkarstudenten Alexandra Wermelin trivs bra på hälsocentralen i Burträsk, Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Läkaren Sven-Erik Åslund och verksamhetschef Maud Sjöberg, Foto: Anna Burén/SR.
Burträsk

Full bemanning på hälsocentralen i Burträsk

"Vi är en attraktiv arbetsplats"
2:01 min

Hälsocentralen i Burträsk sticker ut som ett grön oas. Samtidigt som det är akut brist på fasta läkare på många hälsocentraler har man här full bemanning. Läkarna stannar hela vägen fram till pension och jobba över får man inte göra.

– Jag känner mig väldigt välkommen. Stämningen sitter på något vis i väggarna och det känns väldigt trevligt, säger läkarstudenten Alexandra Wermelin som gör sin första dag på sin praktik i Burträsk.

Hälsocentralen i Burträsk fyra mil sydväst från Skellefteå. Det här är en arbetsplats som primärvårdschefen Håkan Larsson kallar för en grön ö.

Här tar man emot fler patienter per anställd än på andra håll inom primärvården och ändå jobbar man inte över. Verksamheten går dessutom med vinst år ut och år in.

Och samtidigt som Läkarförbundet rapporterar om en akut läkarbrist i primärvården så har man här i Burträsk haft full bemanning bland läkarna sedan många år. Maud Sjöberg är verksamhetschef.

– Jag tror det har att göra med vår goda arbetsmiljö, att vi är en attraktiv arbetsplats.

Använder ni någon gång stafettläkare?

– Nej, vi har aldrig haft stafettläkare, säger Maud Sjöberg.

Här har man sett om sitt hus i tid. Två av de tre fasta läkarna närmar sig pension och därför har man i god tid sett till att få in tre ST-läkare. De utbildar sig på plats till distriktsläkare och ska vara klara att ta över inom några år.

Utan den framförhållningen hade det inte gått, säger läkaren Sven-Erik Åslund som jobbat i Burträsk i 28 år.

– Då hade vi sett ut som andra vårdcentraler med vakanser och risk att behöva använda stafettläkare, säger Sven-Erik Åslund.

Han har nu ett och ett halvt år kvar till pension och dagen han går är planen att en av läkarna som utbildat sig till distriktsläkare här då ska ta över.

Ute i korridoren kommer just en av de nya rekryterna från lunchen. Pär Ackelind har just påbörjat sin specialisttjänstgöring för att bli distriktsläkare och är att räkna med ett bra tag framöver.

– Ja, nu har jag ju valt att göra min ST här så jag kommer vara här under väldigt många år, säger Pär Ackelind.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".