1 av 2
Foto: Lillemor Strömberg, SR Västerbotten.
2 av 2
Medskapande är grundtanken för invigningen av Umeå 2014, säger Fredrik Lindegren. Foto: Anders Wikström, SR.
umeå

15 miljoner kronor till invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå

Fredrik Lindegren: "En ansenlig summa ändå"
1:25 min

Kulturhuvudstadsutskottet har beslutat att avsätta 15 miljoner kronor till kulturhuvudstadsårets invigning i slutet av januari 2014.
Invigningen blir tre dagar lång och ska bestå av föreställningar, konstnärliga samarbeten och andra aktiviteter. Tanken är att invigningen ska vara både en programaktivitet för alla medborgare i Umeå och regionen, och en avgörande händelse för internationella gäster och besökare.

– Det beror ju på hur man tittar på användandet. Jag skulle nog säga att det är en ganska ansenlig summa ändå att arbeta med. Det är klart att det går att använda väldigt mycket pengar att använda på en invigning, men det går också att göra på mindre resurser, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014 - kulturhuvudstadsåret.

I oktober i år delas Melina Mercouri-priset ut och på 1,5 miljoner euro, som går till den kommande kulturhuvudstaden. Den summan har Umeå tidigare sagt att den ska gå till just invigningen och idag beslutades i kulturhuvudstadsutskottet att skjuta till 15 miljoner till evenemanget.

Och att det kommer att finnas andra än EU som är villiga att växla upp summan, och vara med och betala till invigningen till betydligt högre ekonomiska höjder är man övertygade om.
– Tittar man på en invigningshelg som vi jobbar med, väldigt mycket medskapande, mycket människor som kommar att vara aktiva, tror jag det finns intresse från många aktörer som är intresserade att vara med och bidra även ekonomiskt till detta.

Visst gör 15 miljoner skillnad. När jag undrar om invigningens artister och det gamla ryktet om att gruppen U2 finns på önsklistan, blir svaret det vanliga.
– Detaljerna, de kommer vi att släppa längre fram. Man kan väl säga att grundtanken för vår invigning är densamma som för programmet, det vill säga medskapande, och där har vi varit framgångsrika, säger Fredrik Lindegren konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".