Ön i Umeå. Foto: Anders Wikström/SR.
umeå

Villaägarnas Riksförbund kritiserar Umeå kommun för avgifter för boende på Ön

Villaägarnas Riksförbund kritiserar Umeå
1:53 min

Villägarnas Riksförbund är kritiskt mot Umeå Kommun som kräver 100 000 kronor av en tomtägare på Ön för att anta detaljplanen över tomten. I sin JO-anmälan jämställer paret kommunens agerande med utpressning men kommunen menar att tomtägarna måste vara med och betala infrastrukturen på Ön.
– Det är ganska oprecist det här avtalet, säger Madeleine Arvidsson-Wäli, jurist vid Villaägarnas Riksförbund.

– Ingen jag har stött på har tolkat det som att det ska kunna gå att betala infrastruktur som ligger utanför området med gatukostnadsavgifterna. Det är en helt ny idé som vi hjälper den här medlemmen med. Vi stöttar honom i hans JO-anmälan för att vi tycker att det går att ifrågasätta.

När paret köpte sin tomt på Ön för ungefär ett år sen fick de veta att de måste betala 100 000 kronor till kommunen för att detaljplanen för området skulle antas av byggnadsnämnden. Åsa Ögren som är ordförande för byggnadsnämnden vid Umeå kommun menar att medfinansiering från de framtida Ön-borna är ett måste om byggnationer på Ön ska bli av.
– Ön är ju ett jättestort projekt och all den nya verksamheten som vi planerar på Ön kommer ju att kräva investeringar. Vi använder inte skattepengar för investeringar i den här typen av exploateringsområden. Vi tycker att alla de som tjänar på den här exploateringen ska vara med och betala för infrastrukturen som gör det möjligt att bygga det här.

Enligt kommunen kommer pengarna från Öns medfinansiärer gå till bland annat en gång- och cykelbro i norra änden av ön, en bilbro och en cirkulationsplats. Men enligt Madeleine Arvidsson-Wäli som är jurist vid Villaägarnas riksförbund är det osäkert om kommunen kan kräva paret på pengar för sådana investeringar:
– Är det så att det betjänar det allmänna behovet så ska det tas ut via skattsedeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".