Västerbottens län

Två av tre inom äldreomsorgen i länet arbetar delade turer

Två tredjedelar av personalen i äldreomsorgen i länet arbetar med ofrivilliga och obetalda håltimmar. Det är betydligt fler än snittet för landet, 49 procent, det visar siffror från Kommunal. 13 timmars arbetsdag med fyra timmars uppehåll mitt på dagen är inget ovanligt.

– Arbetsvillkoren med ofrivilliga och obetalda håltimmar är oacceptabelt. 90 procent säger att det är svårt att använda håltimmarna mitt på dagen på något vettigt sätt. Många blir kvar i personalrummet på jobbet eftersom det tar för lång tid att åka hem. Barnen och familjelivet drabbas hårt, säger Eva Olofsson, avdelningsordförande i Kommunal Västerbotten.

– Kommunals rapport visar att fyra av tio medlemmar som jobbar under dessa arbetsvillkor känner trötthet och stress dagligen. Det blir ingen vettig balans mellan arbete, fritid och sömn, säger Eva Olofsson.

För dessa medlemmar är det gamla kravet på åtta timmars arbetsdag fortfarande en utopi, trots att Riksdagen beslutade att införa detta redan 1917. De som klagar brukar få till svar att - så här är det, du måste ju jobba när brukarna behöver dig eller "då får du jobba fler helger istället". Och i valet mellan tätare helgtjänstgöring och delade turer väljer de flesta ledig helg.

– Det här har blivit ett av arbetsgivarnas sätt att pressa kostnaderna i äldreomsorgen, tillsammans med tätare helgtjänstgöring, färre fast anställda, fler anställda på timmar och fler utan yrkesutbildning med låga löner. Tyvärr gillar arbetsgivarna ofrivilliga och obetalda håltimmar. Det är till och med så att allt fler arbetsgivare inför denna arbetstidsform, särskilt i äldreomsorgen där uppehållen mellan arbetspassen är obetalda. Man bemannar "just in time", och håller på så sätt nere "onödiga personalkostnader", säger Eva Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".