Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix
Hälsa

Rökförbud på allmänna platser, föreslår utredare

Framöver kan det bli aktuellt med rökförbud också på allmänna platser utomhus. Det handlar särskilt om miljöer där barn utsätts för passiv rökning. Frågan utreds nu av Folkhälsoinstitutet på uppdrag av regeringen.

Det handlar om att få ner den passiva rökningen och de hälsorisker som människor utsätts för då någon står och röker i närheten.

Enligt den nationella undersökningen Hälsa på lika villkor utsätts 15 procent av befolkningen av passiv rökning varje vecka.

Regeringen har gett i uppdrag till Folkhälsoinstitutet att utreda om man borde införa fler rökfria miljöer på allmänna platser och då gäller det i synnerhet där barn vistas.

Lekplatser, badplatser och gågator kan det handla om enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan, men än så länge finns bara förslag och utredningen ska lämnas till regeringen i december.

Enligt regeringsuppdraget finns det ett brett folkligt stöd för fler rökfria miljöer. I Umeå är åsikterna blandade.

– Jag frågar mig bara hur de kan övervaka det, undrar Karl-Olof Granström.

– Helt klart ska det vara rökförbud utanför skolor, utanför daghem, utanför butiker, där folk går mycket, där ska det vara rökförbud, helt klart, tycker Märta Andersson.

– Ja jag tycker att det går lite för långt. Någonstans måste ju de där stackarna få röka, för det håller ju på att bli... jag vet inte vad, säger Barbro Rydman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".