Jonas Helgesson framför sin stand up-show "Inte bara cp" i Umeå ikväll. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio.
Humor

"Jag är så mycket mer än bara cp"

Jonas Helgesson föddes med en svår cp-skada och var fem år innan han sa sina första ord.
Nu lever han på att föreläsa och köra stand up, och i kväll kommer hans föreställning "Inte bara cp" till Umeå.

– Jag är så mycket mer än cp. Jag är till exempel gift, jag har ett hus, jag har en bil, jag har ett jobb. Det är min identitet, kanske mer än min skada, säger han. 

Vägen till stand up-scenen har inte varit alldeles enkel för Jonas Helgesson. 

– Det är ganska underligt kan man tycka. Men jag har utvecklats på många sätt. Mitt tal har utvecklats, min kropp har utvecklats. Nu kan jag till och med åka bil - ända till diket (skratt). 

Möter man många fördomar som cp-skadad?

– Det är taskigt att säga att alla har fördomar. Jag tror att man kanske tänker att man ska vara på ett speciellt sätt när man träffar mig. Man tänker att "åh, nu ska jag vara lite extra snäll" eller "nu ska jag tala lite sakta". Ibland kan jag känna att jag inte vill bli bemött, jag vill bli mött. Det kan ligga en distans i ordet 'bemötande'. Jag menar att vi är ungefär som alla andra - alla är lite knäppa.

Kan du ge några exempel på vad du pratar om i din show?

– Jag pratar mycket om mitt eget liv, vad jag är med om. En gång skulle jag köpa ketchup på Ica. jag hittade ingen ketchup, så jag frågade en var ketchupen var. Jag hade spastiska ryck, så hon ledde in mig på en toalett istället. Hon trodde att jag behövde gå på toaletten. Så jag gick in, och tänkte: "Oj, hur hamnade jag här - jag skulle bara ha lite ketchup". Det är mitt liv, det kan sluta var som helst. 


Olov Antonsson
olov.antonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".