Petra Liuski var moderator vid panelsamtalet om sociala medier där Daniel Nordström, Karin Jansson och Birgitta Hultfeldt deltog. Foto: Per-Gunnar Eriksson/SR.
Västerbottens län

Stora maskor i skyddsnätet för småföretagare med aktiebolag

Småföretagarnas trygghetssystem sviker
1:42 min

Frågan om trygghetssystemet för företagare lyfts i Riksdagen - det är svårt för småföretagare som driver aktiebolag att vara sjuka. Umeåföretagaren Petra Liuski hamnade i kläm förra året när hon blev oväntat gravid och sen sjukskriven strax efter att ha gjort om sitt företag till aktiebolag. Regelverket gjorde att hon stod utan ersättning och glädjen över att vänta barn blandades med oro över ekonomin.

Det är när man precis har startat aktiebolag och ännu inte har hunnit ta ut någon lön som man riskerar att stå utan sjukpenninggrundad inkomst. För enskilda firmor finns det regler som skyddar företagaren från just detta, men reglerna gäller inte aktiebolagsägare. Petra Liuski tycker att det ska finnas ett fungerande skyddsnät för alla företagare, oavsett bolagsform.

Frågan om hur regelverket ser ut kring just sjukpenninggrundad inkomst har lyfts under veckan i Riksdagen. Och svaret blev att utredningen om nya regler presenteras i Socialförsäkringsutredningen som kommer 2015.

Elisabeth Thand Ringqvist som är VD för företagarorganisationen Företagarna har stöttat Petra Liuski genom processen. Hon menar att det finns luckor i regelverket som och hon vill se en förändring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".