Arkivbild. Tallplantor sätts på ett hygge i Västerbotten. Foto: Johan Gunséus/Scanpix.
Arbetsliv & Ekonomi

Facket kräver regeländring - gästarbetare känner sig lurade

Facket kräver ändring sedan kamerunska gästarbetare lurats
1:20 min

Efter SVT:s program Uppdrag granskning om villkoren för skogsplanterarna från Kamerun kräver facket ändring av regelverket. För att få arbeta i Sverige måste de kamerunska arbetarna lämna in en arbetsansökan till Migrationsverket. Där finns en lönenivå angiven, men GS-facket menar att arbetarna blir lurade eftersom avtalet inte är juridiskt bindande.

– De uppfattar ju det här som ett kontrakt "vi ska få den här lönen och vi ska jobba här si och så länge", säger Tommy Andersson, GS-fackets avtalssekreterare.

– Människor kommer ju hit och känner sig grundlurade, därför att det är ju inte på de här premisserna de får jobba. Arbetsrättsligt är det anställningsavtalet som ligger till grund för hur de ska jobba och vad de ska ha för lön.

– Det här måste politikerna, lagstiftarna, se över den här arbetsansökan och vi kräver att den ska få en starkare rättslig ställning, säger Tommy Andersson på GS-facket.

När kamerunierna kom till Sverige arbetade de för ett västerbottniskt företag, Skogs-Nicke, och med ett kollektivavtal som var juridiskt bindande. Ett rakt ackord på 35 öre per planta, berättade företagaren Niklas Gotthardsson för P4 Västerbotten. Att arbetarna inte kom upp i de lönesummor de förväntat sig berodde på att de missade halva säsongen, säger han.

Företagaren anser att han följt reglerna från både Migrationsverk och kollektivavtal - förutom att han inte betalt skogsarbetarnas restid till och från jobbet och han inte heller krävt att de anställda ska signera sina tidrapporter.

Men GS-facket anser att Niklas Gottardsson företag har brutit mot kollektivavtalet och efter förhandlingar kommer nu 16 av de kamerunska gästarbetarna att få mellan 5 000 och 20 000 kronor.

För de arbetare som redan hunnit åka hem kan facket inte förhandla eftersom det krävs fullmakt för det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".