Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Hällforsens kraftstation i Umeälven. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
2 av 4
Vårflod i outbyggda Vindelälven. Foto: Örjan Holmberg/Sveriges Radio
3 av 4
Produktionschefen på Statkraft Mikael Lindström är intresserad. Foto: Edward Karp/Sveriges Radio
4 av 4
Forskaren i ekologi vid Umeå universitet Roland Jansson intervjuad av Örjan Holmberg. Foto: Edward Karp/Sveriges Radio
Umeälven

Konstgjord vårflod en ny idé för miljön

Den förlorade vårfloden kan komma tillbaka
1:25 min

En konstgjord vårflod skulle kunna återskapa något av den rika miljö som fanns längs Umeälven före vattenkraftsutbyggnaden. Genom att höja vattnet mellan två kraftsverksdammar och efterlikna en naturlig vårflod skulle livet längs stränderna gynnas. Det har aldrig gjorts tidigare men nu är både lokalbefolkning och forskare inne på att prova. Även kraftbolaget har nappat på idén. Mikael Lindström är produktionschef på Statkraft.

Idén att höja vattnet mellan två kraftsverksdammar och efterlikna en naturlig vårflod för att gynna livet längs stränderna har kläckts av en arbetsgrupp med lokalbefolkning i Vindelns kommun.

– Idén är intressant, säger Mikael Lindström som är produktionschef på Statkraft Sverige AB som äger kraftverk i nedre delen av Umeälven vill gå vidare med den.

Det finns tekniska problem som måste lösas och ska man skapa en översvämning över dämmningsgränsen är det beslut som måste tas av Vattendelegationen.

De reglerade älvarna i Sverige uppfyller inte alla krav som EU angett som god vattenstatus. Vattenmyndigheten arbetar med att åtgärda brister i vattenkvalitén i svenska vattendrag, hav och sjöar.

På sikt kan bolag som påverkat vattenstatusen i negativ riktning bli ålagda att göra något och på senare år har t ex vattenkraftsbolagen ökat intresset för miljöförbättrande åtgärder i älvarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".