Littfest 13 i Umeå presenterar ett samtal mellan statsvetaren Malin Rönnblom, författaren Maria Sveland och Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström. Foto: Anders Wikström/Sveriges Radio.
Umeå

Fullsatt på Littfest när Maria Sveland talade kvinnohat

Sveland: "känner mig ganska optimistisk ändå"
1:51 min

Littfest 13:s andra dag blev en succé. Nytt publikrekord och fullsatt när författaren Maria Svelands framträdande fyllde den största salongen till bredden. Det gör att litteraturens vågskål flyttar allt länger norrut i Sverige. Prisutdelningar, författarbesök och en stor hängiven publik gjorde att Patrik Tornéus är trött men nöjd med dagen. Erik Niva lockade fotbollsintresserade, men de flesta kom för att höra Maria Sveland prata om antifeminism, kvinnohat och de hot hon utsatts för.

Littfest har som mål att locka en ung publik och just Erik Nivas publik var yngre än på flest andra programpunkterna. Han säger att det är fotbollen som gör att han intresserar de unga inte hans författarskap. Han menar också att hans samhällsintresse i kombination med sport inte är helt unikt.

– För drygt tio år sedan när jag började som professionell sportjournalist så hände det väldigt mycket med fotbollsintresset och fotbollsjournalistiken i Sverige. Jag kom in i en tid då det fanns utrymme för en ny sportjournalistik och jag kom in med ett intresse för att göra just det.

Men det var Maria Sveland som satte lapp på luckan då över 800 lyssnade när hon pratade om antifeminism, kvinnohat och om hur dagens politik inte är jämställd. Mordhot blev en del av Svelands vardag efter en bok och några tidningsartiklar, men hon tycker att sätta ord på det som hänt gjort henne lugnare.

– Det har känt väldigt bra att lite mer förstå det, kartlägga det, dissikera det, analysera det. Sen känner jag mig ganska optimistisk ändå. Jag tycker det har visat sig sista tiden att väldigt många människor i Sverige är trötta på att leva i ett osolidariskt samhälle, säger Maria Sveland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".