Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mikael Olofsson mjölkbonde i Renbergsvattnet. Foto Magnus Bergner/SR.
Skellefteå

Bredband allt viktigare för lantbrukare

Lantbruksföretag alltmer beroende av bredband
1:31 min

Moderna lantbruksföretag blir alltmer beroende av en snabba dataförbindelser. Trots att Västerbotten ligger långt framme i bredbandsutbyggnaden så är många byar fortfarande utan en fungerande bredbandslösning. Mikael Olofsson driver ett modernt jordbruk med mjölkrobotar i byn Renbergsvattnet utanför Skellefteå, men i byn finns inget fast bredbandsnät.

– När vi satte in roboten 2007 då ville leverantören helst inte ha in internet i roboten, men de senaste två-tre åren har det skett en enorm utveckling och vi är bara i början av resan, så mer och mer rådgivning och konsultation kommer att ske via nätet. Ska vi hålla ner våra kostnader, vi verkar på en global marknad, och  hänga med resten av världen och i Europa så då måste vi kunna kommunicera, säger Mikael Olofsson.

I fredags var Post och telestyrelsens generaldirektör Göran Marby på plats i norra länsdelen för att lära sig mer om dataförbindelser i glesbygd. Han fick bland se Bygdsiljum, en by med väldigt hög bredbandskapacitet och byn Renbergsvattnet som än inte har något fast bredband:

– Vad vi gör då från statens sida är att vi finansierar den typen av intresse från byalagen, men det bygger väldigt mycket på eget initiativ, säger  Göran Marby.

Men innebär det att om en by ska få tillgång till internet och en snabb internet,då måste man gräva själv?

– Det bygger ju på att man gör en egen insats, ja, men det är också de enda som  på något sätt kan göra det. För man vet ju tillsammans  hur det fungerar med grannar, man har redan ett samarbete, ofta inom andra områden också.

 Byborna i Renbergsvattnet jobbar på en bredbandslösning.

– Jg har jobbat på det här i åtta-tio år. Från början var det via kommun och Skellefteå Kraft, de senasteåren via länsstyrelen och Post och telestyrelsen har vi inne ansökningar så att förhoppningsvis blir det våran tur någon gång här framöver, säger Mikael Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".